Axel Claes – Bitwoded

Artisans in Residence
Every now and then CABINET invites les artisans et les artistes du quartier to present their work.

#17
Bitwoded

Axel Claes in Cabinet 
(februari – maart 2021)

(NL)

B I T W O D E D  *

Knipsels en krabsels van Axel Claes 

Ann Clicteur van Cabinet in de Vlaamsesteenweg naast Cyclo toont werk van Axel Claes van chez rosi in de Vlaamsesteenweg aan de Walvis (of: AC en AC maken een tentoonstelling). Cabinetis een restauratie-atelier. Ann restaureert daar meubelen en kaders. chez rosi is een risografie-drukkerij. Axel drukt en tekent daar de affiches voor de brocantes van de Vlaamsesteenweg.

Axel tekent veel. Héél veel. Thuis heeft hij dozen vol tekeningen en collages op kleine rechthoekige stukken papier. Meer dan duizend. Véél meer. Ze zijn bijna allemaal even groot. Het papier is overschot van de verschillende drukkerijen waar hij heeft gewerkt. Hij doet dat al vijfentwintig jaar. Krabbels op een blad gaan soms zo hard dat ze doorlopen op een ander blad. En dan verschijnt er een beeld. Hij weet niet waar het begint en ook niet waar het eindigt. Wanneer ontstaat er een beeld in een krabbel en wanneer stopt het? Wanneer zie je iets in plaats van niets en wanneer heb je alles gezien? Het zijn beelden zonder begin of eind. 

Axel heeft thuis ook veel tijdschriften. Die komen uit de kelder van de Pêle-Mêle. Hij is daar ooit met een remorque oude Paris Matchen gaan weghalen. Een stuk of vierduizend heeft hij er. Uit de jaren zestig, niet meteen de beste periode met de schoonste foto’s. Maar toch. Axel kent die goed, want dat was de tijd waarin hij als kind de Paris Match mocht bekijken bij zijn grootouders. En dat heeft Axel echt wel, een gevoeligheid voor papier, goed drukwerk, rare beelden, bijzondere kleuren. Hij scheurt stukjes uit de Paris Match en plakt ze bij elkaar op die kleine rechthoekige overschotten papier. Soms krabbelt hij erbij. Tot er een beeld ontstaat. Hij laat zich verrassen door wat er gebeurt. 

Het lijkt wel alsof die beelden vanzelf ontstaan. Dan zie je helemaal niets, dan zie je vanalles. Het komt, of niet. Gewoon de dingen laten gebeuren. Als in een roes, maar dan zonder stimulerende middelen. Uw ogen en uw verstand loslaten en zien wat er gebeurt. U laten gaan. Zoals bij een wandeling: niets forceren, de dingen laten komen. Soms eens op een ander plaats gaan staan. Uw hoofd een beetje schuin houden. Op uw kop gaan staan. Anders kijken. Anders denken. Proberen de dingen op een andere manier te zeggen. Een andere taal verzinnen. 

Eerst waren het alleen maar krabbels en snippers die samen een beeld vormen. Na een tijdje begon Axel ook verschillende beelden te combineren. Een nieuw concept. Vier beelden samen in één kader zeggen weer iets anders dan vier beelden apart. Dat is het langzaamste werk. Wat werkt met wat? Hoe verandert een beeld als je er een ander (of drie andere) naast zet? Zoals in de cinema: monteren, een eigen film maken door beelden bij elkaar te plakken.

Het lijkt raar voor een drukker, maar eigenlijk doet Axel alles wat je niet mag doen met boeken. Als een klein kind met slechte manieren. Erin knippen, erop krabbelen, de dingen omdraaien. Je materiaal blijven ontdekken en altijd opnieuw uitvinden. Dat heeft ook met durf te maken, en met de vrijheid om de dingen elke keer op een andere manier bekijken. 

En zo is ook die presentatie van Axel Claes van chez rosi bij Ann Clicteur van Cabinet. Het ziet eruit als een winkel om in te werken, met een overdaad aan beelden en kleuren. De tekeningen liggen plat, ze staan recht, naast elkaar op een lange rij of bij elkaar in groepen van vier, ingekaderd of in dozen. Het is een presentatie die uitnodigt om te experimenteren, om te combineren: een niet dwingende opstelling als voorwaarde voor een fascinerende alchemie. Volg je gevoel. Laat spreken wat niet kan spreken. En heb vooral geen angst om je te misspreken.

(pvb)

Nog tot 31 maart 2021

Ook zonder afspraak te zien door de vitrine van Cabinet

Vlaamsesteenweg 83, Brussel

Meer werk van Axel Claes bij Kunst in Huis via deze link

Je kan hem ook aanschrijven via axel(at)pttl.be

* = beloved

(FR)
A suivre

ARTISANS IN RESIDENCE @ CABINET
VLAAMSESTEENWEG 83 RUE DE FLANDRE
1000 BXL
0476 / 36 29 09 – ANN(AT)AMARONA.BE