incident verhuist

pieter van bogaert

pieter@amarona.be

(incident voor Gonzo Circus – 1998)

incident verhuist.

Wat een karwei. Maar het loont de moeite. Want zie ons hier zitten, in ons nieuw hoofdkwartier op de zevende verdieping. incident kon niet langer ondergronds blijven. Onze revanche is zoet: een uitkijkpost in de hoofdstad, en bijhuizen in de provincie, waar het zware werk wordt geleverd. Hoe aangenaam het is om van op deze strategische hoogte de rest van de wereld te aanschouwen. Om te kijken naar de pathetische mieren die denken dat ze beter af zijn dan de ratten. Laat ze maar zwoegen en kruipen. Wij zullen wel kijken en luisteren.

incident heeft trouwens een nieuwe medewerker: een echt waterbeest. Koel. We hebben hem ingehuurd als coördinator voor het aquatopia project dat we van hierboven willen organiseren. U heeft het immers zelf aan den lijve kunnen ondervinden enkele weken geleden: het is beter toeven hoog in de lucht dan beneden op (laat staan onder) de grond als de zondvloed daar is. Met onze aquatopia-missie willen we mensen als u, beste lezers, wakker schudden: want, voorwaar, de watersnood was géén ramp, het was een invasie. Eerst dachten we nog dat we een stap te ver hadden gezet in onze aquatopische research en experimenten en we de dolfijnen door de lucht zagen vliegen. Maar nu zijn we er van overtuigd: we hebben ze écht zien neerdalen, de wavejumpers. En we hoorden ze nog roepen naar elkaar: “Aquatacize’em”. Zoals in dat nummer van Drexciya!

Dus wij, voor onze aquatopia-research, op zoek naar Drexciya: de aquatic assault engineers bij uitstek. Zij zijn één van de agenten die meewerkten aan ‘Interstellar Fugitives’ de nieuwste release van Underground Resistance; dus wij faxen naar Detroit. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. De hyper-efficiëntie van de UR staff: “THOUGH YOUR AQUATOPIA PROGRAM SOUNDS LIKE A NICE EVENT DREXCIYA IS UNABLE TO MAKE THIS EVENT OR ANY EVENT FOR THAT MATTER. AS INDICATED IN OUR LATEST RELEASE ‘INTERSTELLAR FUGITIVES’, DREXCIYA IS IN A STATE OF NEGATIVE EVOLUTION AND UNABLE TO COMPLY” – UR OUT. Zo stond het er, in hoofdletters. We were impressed. Een fax van UR. Recht uit Detroit. Zijn wij nu broeders? We vonden dat het tijd was om de UR tekst nog eens grondig door te nemen. Met het verzamelde incident-bureau, dit keer. We hebben er zelfs de manschappen uit de provincie voor laten overkomen.

Het lijkt wel een wrange grap, maar UR publiceert bij hun laatste cd een tekst van het GBI – Galactic Bureau of Investigations. Een betere introductie hadden ze zich niet kunnen dromen. Ondertussen hebben we die cd bij incident al bijna even dikwijls gelezen als beluisterd. Dit is literatuur van de onderste plank. Van dééééééép-under. Uit de onderste gewelven van de geschiedenis, de diepste kelders van het collectief geheugen: de zwanenzang van de realiteit.

Op de achterkant van de hoes lezen we meer over de verschillende agenten, verzameld voor deze essentiële release. We krijgen nummer, pseudoniem, UR-status en nog enkele karakteristieken zoals bijvoorbeeld het “gene type”. Bij 038, aka Mad Mike, lezen we gene type: Z (negative evolution sequence initiated) net zoals bij 041, aka Drexciya (full negative evolution sequence completed). Meer uitleg in de tekst, waarin sprake is van genen, ouder dan de mens zelf. Die communiceren doorheen geheim gecodeerde ritmes doorgegeven via de drum (een beetje zoals nulletjes en eentjes in computer-algoritmes). Die drumritmes vind je, onder één of andere vorm, in elke menselijke gemeenschap terug. Maar toch is de stad Detroit, met haar industriële ritmes, één van de belangrijkste broedplaatsen van het gen geworden. Het Detroitse Underground Resistance wordt door het GBI geklasseerd als een virusachtig bewustzijn dat sedert 1988 verantwoordelijk is voor de sonische verspreiding van het R1-gen via een ‘Black Vinyl Data Disk Army’.

Door de eeuwen heen heeft het R1-gen geprobeerd zich aan te passen aan menselijke dragers en heeft het leren opboksen tegen het groeiende kwaad van de system-programmers. Daaruit is het Z-gen ontstaan. Dragers daarvan komen terecht in de vermelde ‘state of negative evolution’. De biologische instructies van het R1 en het Z-gen kunnen de meest gedweeë personen omvormen tot DEGO’s – Digital Ebola Guerrilla Operatives. De menselijke kenmerken vervagen. De stem wordt onherkenbaar. De dragers van het Z-gen worden pure efficiëntie, pure logica. Ze zijn super atletisch, intelligent, snel, geruisloos, dodelijk, duurzaam, strategisch en op die momenten waar het nodig is tonen ze zich bangelijk koud. De kans om deze fugitives te vangen of zelfs maar te leren (her)kennen is bijna nihil. De fugitive wordt immers een ‘fiber optic commando’ dat kan alterneren tussen de fysische wereld en een digitaal bewustzijn. Via de ritmes op de Black Vinyl Data Disks van UR wordt de harde schijf van nieuwe dragers van het gen uitgewist en vervolgens opnieuw opgestart met R1-algoritmes.

You still there?

Knoopt het anders maar goed in uw oren! We hebben hier geen watersnood meer gekend de laatste vier miljoen jaar. Wacht maar tot de drexciyanen komen…

Dan sluit je je aan, of je duikt onder. En als je dan onderduikt ga je best diep onder de zee. Zoals de Two Lone Swordsmen het deden voor hun laatste plaat, ‘Stay Down’. Op zoek naar de stilte van de zee. Hier worden we verdorie weer poëtisch van. Alle angst voor de aquatische invasie en haar agenten verdwijnt weer in het niets. Hier lonkt het gezelschap van de vissen en de kwallen – over die laatste ongewervelde weten hippe Japanse dierenverkopers momenteel trouwens alles. En dan neurie je met de Two Lone Swordsmen: “hope we never surface”. Als het zover is stuurt incident geen teksten meer, maar nog slechts inktwolken. Dan kiezen we voor het analoge bubbelbad, ver van de digitale wavejumpers. As worldly pleasures wave goodbye…

incident, het bureau voor de goedgemikte desoriëntatie, voor de comfortabele mobiliteit, blijft u verbazen in Gonzo Circus. We gaan het adres van ons nieuwe hoofdkwartier nog niet verklappen. Maar uw suggesties en andere ruis blijven welkom bij sonicsquare@skynet.be