frohliche werkstatt – printshop

PRINTSHOP!

Fröhliche Werkstatt’, de tentoonstelling met de inhoud van de werkplaats van Gorik Lindemans in de werkplaats van SQUARE, gaat op reis. Het weekend van 12 en 13 december installeert Gorik een vrolijke printshop in de werkplaats van het psycho-sociaal centrum St-Alexius te Elsene. Hij brengt alle 62 transpicties van ‘Les Oiseaux d’Eudes’ mee, de 24 ‘Kleurwerken’ en 12 ‘Tuinmans tekeningen’. U kan ze allemaal laten printen aan een democratische prijs en op een formaat naar keuze. Hoogwaardige fotografische afdrukken op een zuurvrij papier.

Zaterdag en zondag, 12 & 13 december, van 14 tot 18 uur
Psycho-sociaal centrum St.-Alexius
Opperstraat 73 1050 Brussel
(http://www.psc-elsene.be/bereik.php5)

“Ik heb het nooit goed begrepen wanneer foto’s of video’s, CDs of DVDs, in de kunstwereld een status van unicum gegeven wordt door de oplage minimaal te houden. Terwijl deze media net een oneindige multiplicatie toelaten. Daarom hou ik van prints. Om hen te gebruiken als goedkoop verspreidingsmiddel van mijn werk. Zo veel men wil, zo groot men wil, op wat men wil. Beetje democratie. En daarnaast zijn er altijd nog interessante manieren om er unica van te maken.”

Gorik Lindemans 2008

‘Tuinmans tekeningen juli – augustus 2005’ zijn een schetsboek vol natuurstudies van tuinbeelden. Het was terapeutisch bedoeld: weer een plezier vinden in het tekenen. Met een fles blauwe schrijfinkt en twee (japanse) penselen werd gezocht naar iets wat verloren of vergeten was. Er was geen ander doel. Recto en verso raakte het schetsboek vol en gaf aanleiding tot meer schetsboeken en losse schilderijen tot de fles inkt leeg was. Maar die eerste serie ‘Tuinmans tekeningen’ bleef zeer bijzonder. Erg aantrekkelijk als vol boek. De tekeningen worden tentoon en tekoop gesteld als uitvergrootte prints van ingescande pagina’s, ook recto-verso. Er werden 15 tekeningen geselecteerd.

De reeks ‘Kleurwerken’ hebben als basis een mengblad. Op een mengblad wordt naar een kleur gezocht. Op een mengblad wordt een penseeldikte uitgeprobeerd of de vloeibaarheid van de verf. Dit drukke geheel aan vlakken en vlekken, lijnen, vegen en gestippel levert een compositie op die men moeilijk bedenken kan en waar menig schilder in stilte jaloers op is. Uit elk mengblad werd via photoshop één kleur gehaald die alle kleuren van het mengblad welgezind is en sterkte geeft. Die kleur werd naast het mengblad geplaatst in een perfect verloop van 100% kleurwaarde naar 0%. Een kleurmenging die met de hand niet mogelijk zou zijn. (Een mengblad op zich is ook moeilijk te faken.) De serie ‘Kleurwerken’ bestaat uit 24 kleuren, dezelfde kleuren die men algemeen in verfdozen aantreft. Gecreëerd in 2009.

J. Eudes illustreert een vogelveldboekje in 1923 met aquarellen die zeer bont van kleur zijn en nogal gezocht van compositie. Die bijzonderheden en andere atistieke intenties zoals voorgrond/achtergrond, werden nu via een nieuw medium (photoshop) omgezet naar een nieuw picturaal resultaat. Deze “transpicties” voegen, zoals de transcripties in de muziek, geen nieuwe creatieve elementen toe, noch zijn ze onderhevig aan extra interpretatie of fantasie. Ze zijn als de vertaling van een boek. De transpicties van ‘Les oiseaux d’Eudes’ zijn een serie van 62 prints, gecreëerd in 2008.

(hier staat meer over de techniek van de transpictie)

Meer over Fröhliche Werkstatt.

Gorik Lindemans
Fröhliche Werkstatt – Symphonie für Gemälde

Tentoonstelling_Expo van_du 11-10-09 tot_jusqu’au 10-01-10
Bezoek_Visite: elke zondag_chaque dimanche 14-18 u_h

Gorik is aanwezig elke eerste zondag van de maand_Gorik est présent chaque premier dimanche du mois
Adres_Adresse: SQUAREvzw
26, Sint-Annadreef_Drève Sainte-Anne
1020 Brussel-Laken_Bruxelles-Laeken